Poređenje proizvoda ( od 3 )

Velbon Sherpa 5470D


Karakteristike:

  • Maksimalna visina: 157.6cm
  • Minimalna visina: 25.5cm
  • Visina sastavljenog stativa: 52.4cm
  • Težina: 1.961kg
  • Četvorodelne aluminijusmke makro noge prečnika: 26mm
  • Nosivost: 4kg

Sherpa 5470D je stativ identičan modelu 5340D, sa jedinom razlikom u vidu glave PH-157Q. Dakle, u pitanju je stativ aluminijumske izrade, veoma čvrst i stabilan. Visina sklopljenog stativa je 52.4cm što ga čini prililno kompaktnim i uz torbu koju dobijamo uz njega lakim za nošenje.


Maksimalna visina stativa iznosi respektabilnih 157.6cm što uz dodatak fotoaparata iznosi neznatno više. Maksimalno deklarisano opterećenje stativa je 4kg, a preporučeno 3kg, mada stativ bez problema može i da izdrži i maksimalno opterećenje.


Minimalnu visinu od 25.5cm koja je idealna za makro fotografisanja dobijamo kada nogare postavimo u najširi ugao i podelimo centralni stub (koji se može i izvući i eventualno korisititi kao mali monopod):


Visinu centralnog stuba podešavamo ručno, jednostavnim izvlačenjem a položaj fiksiramo navojem:


Nogare su četvorodelne i moguće ih je postaviti u jedan od tri ugla. Prvo osigurač pomerimo u krajnji položaj i približimo nogaru u najširi ugao a zatim postepenim pomeranjem nogare u vertikalnije položaje osigurač se automatski pomera:


Ako posle određenog vremena upotrebe stativa dođe do olabavljenja nogara, tu su navoji uz pomoć kojih ih lako možemo dotegnuti:


Segmente nogara fiksiramo plastičnim preklopnicima:


Glava stativa je jednostavne kontrukcije sa jednom ručicom za pomeranje u horizontalnoj ravni kao i podešavanje nagiba "napred-nazad", dok za podešavanje bočnog nagiba imamo poseban navoj:


Pločica za montiranje fotoaparata ima fiksiran leptir za zavrtanje, a na stativ se montira jednostavno uz pomoć quick-release sistema. Potrebno je samo da pritisnemo aparat u ležište, osigurač se automatski pomeri i fiskira aparat, na kraju samo dodatno pritisnemo ručicu za maksimalnu čvrstinu. Pri skidanju aparata otpustimo ručicu.


Glava je čvrsta, metalne izrade i bez problema drži fotoaparat u svim položajima.


Preporučeno opterećenje stativa je 3kg i trebalo bi ga se pridržavati u situacijama kada koristimo fotoaparat pod bočnim nagibom.


Glavu možemo lako demontirati ako želimo da umesto nje koristimo neku drugu foto ili video glavu:


Zaključak koji možemo je dati je sličan kao i kod modela 5430D - stativ je kvalitetan, veoma čvrst,namenjen pre svega naprednim amaterima. Glava PH-157Q sa samom jednom ručicom i podešavanjem bočnog nagiba uz pomoć navoja verovatno neće biti zadovoljavajuća većini profesionalaca ioko sam stativ poseduje većinu karakteristika potrebnih za profesionalnu upotrebu.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović