Poređenje proizvoda ( od 3 )

Velbon Sherpa 5370D


Karakteristike:

  • Maksimalna visina: 170cm
  • Minimalna visina: 28.2cm
  • Visina sastavljenog stativa: 63cm
  • Težina: 1.961kg
  • Trodelne aluminijusmke makro noge prečnika: 26mm
  • Nosivost: 4kg

Sherpa 5370D je jedan od novijih modela stativa od Velbona. Karakteriše ga velika čvrstina i stabilisnost, vrhunski kvalitet izrade. Stativ možemo svrstati u srednju klasu stativa po pitanju nosivosti, deklarisana je maksimalna nosivost od 4kg. Visina sklopljenog stativa iznosi solidnih 63cm što ga uz težinu od 1.961kg čini prilično kompaktnim za nošenje.

Uz stativ dobijamo torbu za nošenje:


Maksimalna visina stativa iznosi 170cm, čvrstina nogara pri ovoj visina je odlična:


Minimalnu visinu od 28.2cm ostvarujemo kada podelimo centralni stub, koji inače možemo i izvući i eventualno koristiti kao mali monopod. Ova visina je idalna za makro fotografisanja:


Stativ je aluminijsku izrade, nogare su četvorodelne sa plastičnim preklopnicima za fiksiranje položaja:


Nogare stativa su veoma čvršto vezano za centralni nosač,a takođe imamo i mogućnost stezanja pomoću navoja ako vremenom dođe do toga da nogare olabave, što je veliki napredak u odnosu na prethodne serije Sherpa stativa:


Ugao nogara menjamo uz pomoć osigurača, tako što ga prvo gurnemo u krajnji položaj a zatim nogaru primaknemo čime ostvaruje najveći ugao potreban za makro fotografisanje:


Nogare je moguće postaviti u tri ugla; vraćanjem nogare iz najšireg položaja osigurač se automatski pomera:


Visina centralnog stuba fiksiramo navojem:


Glava stativa oznake PH-157Q je jednostavne kontrukcije sa jednom ručicom za pomeranje u horizontalnoj ravni kao i podešavanje nagiba "napred-nazad", dok za podešavanje bočnog nagiba imamo poseban navoj:


Pločica za montiranje fotoaparata ima fiksiran leptir za zavrtanje, a na stativ se montira jednostavno uz pomoć quick-release sistema. Potrebno je samo da pritisnemo aparat u ležište, osigurač se automatski pomeri i fiskira aparat, na kraju samo dodatno pritisnemo ručicu za maksimalnu čvrstinu. Pri skidanju aparata otpustimo ručicu.


Glava je čvrsta, metalne izrade i bez problema drži fotoaparat u svim položajima.


Bočni nagib fiksiramo navojem:


Glavu možemo lako demontirati ako želimo da umesto nje koristimo neku drugu foto ili video glavu:


Zaključak koji možemo izvesti je da je stativ kvalitetan, veoma čvrst, namenjen pre svega naprednim amaterima. Glava PH-157Q sa samom jednom ručicom i podešavanjem bočnog nagiba uz pomoć navoja, namenjena je korisnicima koji zbog subjektivnog osećaja sigurnosti, položaj fotoaparata kontrolišu tako što, jednom rukom drže telo fotoaparata, a drugom rukom podešavaju ručicu stativa.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović