Poređenje proizvoda ( od 3 )

Velbon Sherpa 5350D


Karakteristike:

  • aksimalna visina: 169.8cm
  • Minimalna visina: 28cm
  • Visina sastavljenog stativa: 62cm
  • Težina: 1.926kg
  • Trodelne aluminijusmke makro noge prečnika: 26mm
  • Nosivost: 4kg

Sherpa 5350D je stativ namenjen naprednim amaterima i manje zahtevnim profesionalcima. Kao i kompletna Sherpa serija izrađen je od aluminijuma, veoma čvrstih spojeva i odlične stabilnosti. Sklopljen stativ ima visinu od 62cm, u kompletu dobijamo i torbu za nošenje preko ramena:


Maksimalna visina stativa je respektabilnih 169,8cm. Pri toj visini stabilnost je i dalje veoma dobra. Nogare su trodelne, a maksimalno deklarisano opterećenje stativa 4kg:


Minimalnu visinu od 28cm, koja je idealna za makro fotografisanje, dobijamo kada nogare postavimo u najširi položaj a centralni stub podelimo. Centralni stub je moguće i izvući i eventualno koristiti kao mali monopod.


Visinu srednjeg stuba podešavamo ručno jednostavnim izvlačenjem a fiksiramo navojem:


Ugao nogare ima način podešavanja i fiksiranja kao većine Velbon stativa - uz pomoć osigurača kojeg prvo postavimo u krajnji položaj, a zatim približimo nogaru čime dobijamo najširi ugao. Pomeranjem nogare prema vertikalnom položaju osigurač se pomera i fiksira nogare u još dva položaja:


Kao što možemo videti nogare imaju navoj za zatezanje ako posle određenog perioda upotrebe stativa dođe do njihovog olabavljenja lako ih možemo ponovo stegnuti.

Segmente trodelnih nogare fiksiramo plastičnim preklopnikom:


Glava stativa ima oznaku PH-G50D i ima napredniju kontrukciju nego glava PH-157Q kod modela 5470D. Dve ručice nam služe za podešavanje nagiba fotoaparata. Kompletna je izrađena od metala i veoma čvrsto drži zadati položaj. Preporučeno opterećenje stativa od 3kg bez problema ga u praksi ispunjava i glava.


Integrisana je i libela:


Rotiranje u horizontalnoj ravni omogućava poseban navoj:


Pločica za montiranje fotoaparata ima fiksiran leptir za zavrtanje, dok montažu vršimo uz pomoć poznatog Velbon quick-release sistema. Za postavljanje fotoaparata na stativ dovoljno je da ga pritisnemo u ležište na glavi i zategnemo ručicu,a pri skidanju samo otpustimo ručicu i izvučemo aparat.




Glavu je moguće demontirati radi eventualnog korišćenja druge foto ili video glave:


Velbon Sherpa 5350D je verovatno stativ sa najboljim odnosom cena/kvalitet u čitvoj Sherpa seriji. Odlične ćvrstoće sa veoma dobrom glavom sa dve ručice zadovoljiće potrebe svih naprednih amatera i velikog broja profesionalaca. Izraženih mana nema. Posebno treba pohvaliti kvalitet izrade i čvrstine spojeva.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović