Poređenje proizvoda ( od 3 )

Velbon Sherpa 4350D


Karakteristike:

  • Maksimalna visina: 161cm
  • Minimalna visina: 24.2cm
  • Visina sastavljenog stativa: 58.5cm
  • Težina: 1.51kg
  • Trodelne aluminijusmke makro noge prečnika: 23mm
  • Nosivost: 3.5kg

Velbon Sherpa 4350D je kvalitetan aluminijumski stativ namenjen naprednim amaterima. Idealan je za DSLR+objektiv kombinacije do 3.5kg. Zahvaljujući kvalitetu izrade i čvrstini za svoju klasu stativa može biti itneresantan i manje zahtevnim profesionalcima.

Uz stativ dobijamo praktičnu torbu za nošenje. Sklopljen stativ ima dimenzije od 58.5cm što ga čini prilično komapkaktnim i uz težinu od 1,51kg laganim za nošenje preko ramena.


Maksimalna visina stativa je 161cm i pri toj visini stabilnost za na zadovoljavajućem nivou:


Minimalnu visinu od svega 24,2cm, idealnu za makro fotografisanje, dobijamo nakon što podelimo centralni stub (koji se može i izvući i eventualno koristiti kao mali monopod):


Nogare su trodelne, a segmenti fiksiramo plastičnim preklopnikom:


Visinu centralnog stuba podešavamo ručno jednsotavnim izvlačenjem a fiksiramo navojem (svi navoji na stativu su metalni samo je leptir plastični):


Nogare možemo postaviti pod tri različita ugla. Sistem podešavanja je standardan za većinu Velbon modela stativa. Osigurač prvo pomerimo u kranji položaj:


Zatim primaknemo nogaru čime smo je postavili pod najširim uglom. Zatvaranjem ugla nogara osigurač se samo pomera i zaustavlja u srednjem položaju, kao i položaja za najmanji ugao nogara:


Kao što vidimo sa slika nogare imaju osovinicu koju uz pomoć inbus ključa možemo dotezati i povećati čvrstinu istih ako se ukaže potreba nakon određenog perioda korišćenja stativa:


Foto glava koju dobijamo uz stativ nosi oznaku PHG-40D. U pitanju je veoma kvalitetna metalna glava sa dve ručice i navoj za podešavanje položaja fotoaparata. Ručice nam služe za podešavanje nagiba a navoj za rotiranje glave u horizontalnoj ravni:


Quick-release pločica omogućava lako montiranje fotoaparata.

Fotoaparat jednostavnu pritisnemo na glavu i osigurač se automatski "zabravi" pa ga samo jos dodatno pritegnemo u krajnji položaj:


Ugrađena je i libela:


Glavu možemo lako demontirati radi eventualnog korišćenja druge foto/video glave na stativu:


Ako vam je potreban stabilan i kvalitetan stativ za često nošenje u prirodu, a da pri tome nije težak niti glomazan 4350D je idealan izbor. Takođe veoma je dobar izbor i za studijska fotogafisanja. Situacije u kojima stativ ove klase možda neće biti zadovoljavajući su u prirodi pri jakom vetru kada može doći do podrtavanja fotoaparata, pa u tom slučaju preporučujemo nabavku karbon fiber stativa.

Teskt i fotografije: Mladen Mitrinović