Poređenje proizvoda ( od 3 )

Phottix Strato 4 u 1 model N8

Daljinski radio okidač kako za kompaktne bliceve tako i za studijsku rasvetu. Ovaj model se od ostalih Phottixovih sličnih modela razlikuje po TTL podršci na transmiteru signala što znači da možemo transmiter staviti na foto aparat a na njega blic koji ce da radi u TTL modu a da istovremeno imamo bliceve koji se bežično okidaju u manuelnom modu. Veoma dobra stvar i za svaku pohvalu. Risiver možemo koristiti kao žičani okidač za fotoaparat dok na kompatibilnim aparatima Phottix Strato možemo koristiti i kao bežični okidač. Izrađuje se u verzijama za Canon i Nikon sisteme. Radi na frekvenciji od 2,4 GHz.

U kompletu dobijamo po jedan transmiter i risiver,baterije,kablove za povezivanje kako sa fotoaparatom tako i sa blicem i dva handstrap-a :Vratanca za baterije se nalaze sa zadnje strane; i odašiljač i prijemnik koriste AAA 1,5v baterije;sa zadnje strane prijemnika nalazi se i navoj za stativ

Phottix Strato je 4 u 1 uređaj,tj. možemo ga koristiti za 4 različite namene:

 • Bežično okidanje bliceva
 • Bežično okidanje blic glava
 • Bežično okidanje blic glava
 • Žičani okidač za fotoaparat

U nastavku ćemo opisati sve četiri mogućnosti:

 • Bežično okidanje bliceva:

Transmiter postavljamo u šinu za blic na fotoaparatu; na njemu se nalate prekidač za izbor jednog od 4 kanala, prekidač za uključivanje i eventualno postavljanje u mod za okidanje svih kanala; taster sa gornje strane za ručno okidanje bliceva:U šinu za blic koja se nalazi sa gornje strane možemo postaviti blic koji će raditi recimo u TTL modu dok će transmiter i dalje okidati bliceve koji su namešteni da rade bežično u M modu. Blic na transmiteru je veoma koristan i kao AF pomoć pri fotografisanju zahvaljujući AF assist lampi,tako da sada i to možemo iskoristiti.

Risiver možemo postaviti na stativ uz pomoć navoja; na njemu se nalaze test dugme,priključci za spajanje sa fotoaparatom radi korišćenja za okidanje (SR),za spajanje sa blicem ako blic želimo držati na stopici (FLASH), priključak za adapter (DC5V), kao i prekidači za uključivanje i izbor kanala. Risiver poseduje i wake-up funkciju buđenje bliceva iz stand-by režima.Risiver možemo i žičano spojiti sa blicem ako ima blic ima odgovarajući priključak:

 • Bežično okidanje studijskih blic glava:

Praktično isti princip kao kod okidanja kompaktnih bliceva,risiver povezujemo sa studijskom blic glavom :

 • Bežično okidanje fotoaparata::

Phottix Strato možemo koristiti za bežično okidanje fotoaparata. Za to je potrebno da fotoaparat ima odgovarajući priključak i da risiver spojimo sa njime uz pomoć odgovarajućeg kabla. Pritiskom test tasteru na transmiteru do pola aktiviramo autofokus a pritiskom do kraja ekspoziciju:

 • Žičano okidanje fotoaparata:

Risiver možemo koristiti kao okidač za fotoaparat tako što ga spojimo preko PC Sync priključka,pritisak tastera na risiveru do pola aktivira autofokus dok pritiska do kraja aktivira ekspoziciju; kao žičani okidač risiver možemo koristiti i ugašen kao i bez baterija:Transmiter možemo koristiti za okidanje i bez potrebe da se stavlja u šinu za blic na fotoaparatu,tako da možemo staviti blic u nju a transmiter povezati sa fotoaparatom uz pomoć kabla:

U praksi se Phottix Strato pokazuje odlično. Omogućava pouzdano okidanje bliceva a uz to treba napomenuti i kvalitet izrade i korištene plastike koji je na visokom nivou. Takođe šine za bliceve su metalne. Maksimalna brzina sinhronizacije je 1/250s za Nikon sistem i 1/200s za Canon sistem što se potvrdjuje u praksi.

Verzija za Nikon:

 • 1/125s
 • 1/160s
 • 1/200s
 • 1/250s
 • 1/320s


Za praktičnu proveru radne udaljenosti test smo izveli napolju i isprobali do koje udaljenosti risiver može da primi signal i aktivira blic; zaključak do kojeg smo došli je da je ta udaljenost oko 80m sa baterijama iz kompleta što je i više nego dovoljno:

Izuzetno kvalitetni radio okidači za bliceve koji zaslužuju svoje mesto u svakoj foto torbi. Kvalitetna izrada i pouzdanost u radu su najbitnije karakteristike. Zahvaljujući radio okidačima fotografi mogu bliceve koristiti bežično u praktično svim situacijama.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović