Poređenje proizvoda ( od 3 )

Phottix Odin TTL

Top model iz Phottix ponude radio okidača za bliceve sada je dostupan i u verziji za Nikon sistem. Ono što ovaj model izdvaja od ostalih Phottix modela kao i većine modela radio okidača drugih proizvođača je mogućnost daljinske kontrole snage bliceva kako u M tako i u TTL načinu rada. Znači mogućnosti su praktično jednake onima kod Canon ili Nikon fabričkog sistema kontrole bliceva na optičkoj bazi pomoću komander blica. Kako to sve u praksi funkcioniše videćemo u testu koji sledi.U kompletu dobijamo transmiter, risiver, baterije, hand strap, sve potreben kablove i disk sa uputstvom za upotrebu.Mogućnosti koje nam Phottix Odin nudi su sledeće:

  • bežično okidanje i kontrola rada kompaktnih bliceva
  • bežično okidanje studijskih blic glava
  • mogućnost sinhronizacije bliceva na velikim brzinama okidanja (do 1/8000s), pri čemu naravno dolazi do smanjenja snage blica
  • mogućnost sinhronizacije na drugoj zavesici
Ono što je najinteresantnije i svakako najbitnije kod Phottix Odin-a su mogućnosti iz stavki 1. i 3. a to su mogućnost kontrole snage bliceva u bežičnom sistemu rada i mogućnost hi-speed sinhronizacije.

Što se tiče izrade i kvaliteta uređaja, ona je na nivou Phottix modela Stratto i Atlas, što je svakako za pohvalu. Plastika je kvalitetna i solidne preciznosti izrade, rekli bismo na prilično većem nivou od onoga na šta smo navikli kod većine kineskih foto proizvoda.Transmiter montiramo u šinu za blic i fiksiramo uz pomoć navoja. Stopica je metalna i to pohvaljujemo:

Sa prednje strane se nalazi prostor za dve AA baterije:Sa zadnje strane transmitera je kontrolni panel na kojem imamo displej i nekolicinu dugmića sa kojima podešavamo sve potrebne parametre rada:Sistem kontrole i menija je organizovan na sledeći način:

   • bliceve možemo rasporediti ukupno u 4 kanala i tri grupe
   • svaki kanal može imati tri grupe bliceva, s obzirom da u jednom trenutku može biti aktiviran samo jedan kanal to praktično znači da istovremeno pri okidanju možemo imati tri grupe bliceva koje okidaju različitom snagom
   • u okviru svake grupe broj bliceva je praktično neograničen, koliko imamo risivera toliko i bliceva možemo koristiti
   • grupu možemo kontrolisati u TTL ili Manuelnom režimu rada, takođe i isključiti
   • u okviru TTL režima rada kompenzaciju ekspozicije možemo kontrolisati u koracima od 1/3 EV, do +/- 3 EV
   • u okviru M režima rada snagu možemo kontrolisati u koracima od 1/3 EV, od 1/1 do 1/128
   • pored zasebne kontrole snage okidanja bliceva u pojedinačnim grupama, možemo postavljati odnose pri okidanju između grupa A i B


Dugmiće koje imamo na kontrolnom panelu koristimo redom za sledeće funkcije:

OPTpostavljanje razmere u snazi između grupa A i B od 1:1 do 1:8 uz mogućnost kompenzacije ekspozicije u obe grupeMODE izabir načina određivanja snage okidanja blicevaTTL ili MZOOMručno postavljanje položaja glave bliceva (inače Phottix Odin transmiter može da automatski šalje risiveru a samim time i blicu podatak o žižnoj daljini objektiva koji se koristi)Dugmići SEL i +/-služe selekciju i promenu parametara rada

TESTdugme služi za probno okidanje, dakle okida sve bliceve u sistemu

CLEAR dugme resetuje sve parametre na fabričke vrednosti

HI / >>> dugme služi za uključivanje HI-Speed sinhtonizacije ili sinhronizacije na drugoj zavesici

Za razliku od trasmitera, risiver izgleda slično onom sa modela Stratto. Sa gornje strane se nalazi hot-shoe za blic...... sa bočne strane su klizači za izbor grupe i uključivanje risivera:... sa druge strane klizač za izbor kanala, USB priključak za updejtovanje firmware-a i priključak za adapter napajanja:Risiver kao i transmiter koristi dve AA baterije:Prelazimo na proveru karakteristika rada Odin-a u praksi. Za test smo koristili fotoaparate Nikon D300 i D600, Blic Nikon SB700 i blic glavu Visico VS-300Uz pomoć kabla koji dobijamo u kompletu možemo spojiti risiver sa blic glavom i uz pomoć jednog risivera okidati i blic i studijsku glavu. U ovoj varijanti blic može da radi samo u manuelnom modu.Najbitnije karakteristike radio okidača u praksi su pouzdanost okidanja i brzina sinhronizacije. "Obični" radio trigeri obično omogućavaju maksimalnu brzinu sinhronizaije od 1/200s. To je često ograničavajući faktor pri radu u praksi, pogotovo pri fotografisanju na sunčanom danu kada koristimo velike otvore blende. Problematika koja se javlja je takva da ne možemo da kontrolišemo ambijentalnu ekspoziciju odnosno jednostavnim jezikom rečeno potrebna nam je kraća brzina zatvarača da nam ambijent ne bi "pregoreo". Zahvaljujući Phottix Odin radio okidaču sada možemo koristiti bliceve sa brzinama okidača do 1/8000s. Naravno i tu postoje neka ograničenja a radi se o sledećem. Pri korišćenju većih brzina od recimo 1/250s dolazi do gubitka snage bliceva, iz razloga što tokom tako kratke ekspozicije senzor praktično "ne hvata" kompletan bljesak sa blica već samo jedan njegov deo. To u praksi dovodi do toga da se može desiti da blic nema dovoljno snage za željenu ekspoziciju pri veoma kratkim ekspozicijama. Međutim retko kada imamo potrebe za ekspozicijama kraćim od recimo 1/400s a u tim situacijama postavljenje blica na maksimalnu snagu 1/1 najčešće će biti dovoljno. Slikovito ćemo prikazati opadanje eksponiranosti fotografije u zavisnosti od ekspozicije. Dakle snaga blica je konstantna M 1/4. Vidimo da razlike pri ekspozicijama od 1/125s do 1/320s nema. Ali ako ekspoziciju skratimo na 1/400s, dakle za jednu blendu kraće od 1/200s eksponiranost opada drastično. Da bismo izjednačili eksponiranost morali smo da povećamo otvor blende na F/3.2 što praktično znaci da je gubitak otprilike 2,7 blendi. U krajnjoj situaciji kada koristimo ekspoziciju od 1/8000s gubitak snage blica je čak 7,3 blendi.

Ovo je naravno situacija pri korištenju samo jednog blica, ako koristimo više bliceva i sabiramo njigovu snagu gubitak je lakše nadomestiti pojačavanjem snage okidanja bliceva.Nekoliko primera iz prakse koji prikazuju čestu situaciju u kojima nam treba ekspozicija kraća potrebna kraća od 1/200s da ne bismo morali da zatvaramo blendu:

iso100,1/640s,F/2.8

fotografija sa ambijentalnim svetlom:fotografija sa blicem:iso100,1/1250s,F/4

fotografija sa ambijentalnim svetlom:fotografija sa blicem "u kontri":Mogućnost kratke ekspozicije pri korišćenju bliceva je takođe veoma korisna ako želimo da "zamrznemo" pokret u kadru. Sledi primer:

1/200s, kadarkrop:1/1000s, kadar:krop:Maksimalna udaljenost okidanja je jednaka kao i kod verzije za Canon sistem dakle 100m.

10m50m100mPhottix Odin je odličan uređaj, veoma pouzdan u praksi koji nam po pristupačnoj ceni donosi neke mogućnosti koje su fotografi dugo vremena želeli. Razlika u odnosu na jeftinije modele blic okidača nije "kozmetičke prirode" već se radi o bitnim stvarima u praktičnom radu. Za razliku od verzije za Canon sistem u Manual modu snagu možemo podešavati u koracima od 1/3, dok se za Canon verziju Odin-a mora izvršiti update firmware.

+ :

   • maksimalna sinhronizaicija od 1/8000s
   • rad na 2.4 GHz i vrhunska pouzdanost u radu
   • maksimalna udaljenost okidanja od 100m
   • jednostavan meni i lako podešavanje parametara

- :

   • plastična stopica na risiveru


Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović