Poređenje proizvoda ( od 3 )

Phottix AtlasPhottix Atlas je najnapredniji model iz Phottix ponude radio okidača za bliceve.Istovremeno može da radi i kao prijemnik i kao odašiljač tako da je ovaj uređaj tzv. transceiver. Uređaj se automatski postavlja u odgovarajući mod u zavisnosti od toga da li je postavljen na fotoaparat ili je na njega postavljen blic. Veoma je kvalitetno izrađen i predtavlja bitan deo opreme za sve fotografe kojima je bitan rad sa blicevima i žele pouzdanost u bežičnom okidanju.

U nastavku ćemo opisati mogućnosti Atlas okidača.U kompletu dobijamo jedan Atlas okidač,baterije,potrebne kablove za spajanje sa studijskom blic glavom i fotoapratom preko PC Sync priključka i praktičan hand strap:Stopica za postavljanje na fotoaparat je metalna što je za svaku pohvalu:Prostor za dve AA baterije:

Na uređaju imamo sledeće komande:

Test dugme:Klizač za odabir jednog od četiri kanalaPriključak za eksterno napajanje:Prekidač za paljenje:Prekidač za uključivanje WRS moda koji nam omogućava da istovremeno koristimo Atlas za okidanje i blica i fotoaprata:

Navoj za stativ:Input/output priključci:

 

Kao transmiter Atlas na fotoaparat postavljamo u šinu za blic ili ga spajamo sa fotoaparatom preko PC Sync priključka tako da istovremeno možemo imati jedan blic na fotoaparatu i transmiter koji će okidati udaljene bliceve: 

Kada Phottix Atlas koristimo kao risiver sa studijskom blic glavom ga spajamo uz pomoć kabla:Kompaktne bliceve montiramo u šinu na uređaju...
... ili ih povežemo kablom sa Atlasom ako blic ima tu mogućnost pa u tom slučaju možemo blic držati postavljen na stopici:Phottix Atlas možemo montirati i u šinu na fotoaparatu i spojiti ga kablom sa blicem na stopici tako da uređaj aktivira i taj blic koji je spojen kablom i ostale bliceve koji želimo da okidamo bežično:Dodatne napredne mogućnosti Atlas uređaja su sledeće:

Phottix Atlas možemo koristiti i kao žičani okidač za fotoaparat ali nažalost Phottix ne isporučuje odgovarajući PC Sync kabl u kompletu. Ako imamo dva Atlas uređaja i jedan spojimo sa fotoaparatom uz pomoć odgovarajućeg kabla koji se mora posebno nabaviti drugim Atlasom možemo bežično okidati fotoaparat.

Interesantna opcija je WRS mod koji služi da sinhronizovano bežično okidamo i fotoaparat i blic. Za tu svrhu potrebna su nam tri Phottix Atlas uređaja. Jedam montiramo na fotoaparat,drugi na blic a treći služi kao transmiter.Sistem koristi dva kanala - jedan za aktiviranje fotoaparata a drugi za aktiviranje bliceva. Kanal za aktiviranje bliceva moraju biti u kanalu koji je za jedan broj veći od kanala za okidanje fotoaparata.

Jedan Phottix Atlas kao risiver možemo koristiti za okidanje dva blica tako što oba kablom spojimo u in i in/out jackove na risiveru. Blicevi moraju biti isti modeli,istog proivođača,iste voltaže da ne bi došlo do oštećenja.

Phottix Atlas možemo koristiti isključivo u transmiter modu što je korisno u situaciju ako u prostoriji postoji još neki fotograf koji koristi Atlas uređaj u WRS modu na istom kanalu, što može da se desi npr. na modnoj reviji ili nekim prijemima gde ima dosta fotografa. Da bismo uključili taj načinr ada potrebno je držimo pritisnuto test dugme dok uključujemo uređaj. U normalan način rada uređaj vraćamo tako što ga jenostavno isključimo i ponovo uključimo.

Rad u praksi:

Što se tiče primene u praksi proverili smo daljinu na otvorenom terenu bez interferencije do koje je moguće okidati bliceve. Rezultat odgovara specifikaciji i iznosi 100m

20m60m100mSinhronizacija pri radu sa Nikon sistemom odgovara specifikaciji proizvođača i iznosi 1/250s:

1/125s1/160s1/200s1/250s1/320sTekst i fotografije: Mladen Mitrinović