Poređenje proizvoda ( od 3 )

Phottix Aster PT-V4Daljinski okidač za kompaktne bliceve i studijske blic glave. U kompletu dobijamo jedan odašiljač i dva prijemnika,dve baterije zatim kablove sa povezivanje sa studisjkim blic glavama kao i PC Sync kabl. Udaljenost na kojoj možemo okidati bliceve je do 30m. Maksimalna brzina sinhronizacije je 1/200s sa Nikon blicevima i do 1/160s sa Canon blicevima.Odašiljač postavljamo na fotoaparat u šinu za blic:Sa bočne strane se nalazi prekidač za uključivanje odašiljača koji možemo staviti i u položaj ALL kada okidamo sve grupe bliceva, inače na signal reaguju samo blicevi u grupi koja je postavljena na odašiljaču i prijemniku.

Sa desne strane se nalazi prekidač za biranje kanala:Prijemnik poseduje šinu za blic u koju postavljamo kompaktne bliceve:Sa donje strane se nalaze i prostor za baterijuSa bočne strane prijemnika se nalazi prekidač za odabiranje kanala u kojem će sistem raditi kao i prekidač za postavljanjeu jedna od dva načina rada

  • u položaju W prijemnik radi uz pomoć radio signala sa odašiljača
  • u položaju L prijemnik reaguje na bljesak sa drugog blica (optički slave)


Prijemnik se može postaviti na stativ uz pomoć navoja:

Sa studijskom blic glavom prijemnik povezujemo uz pomoć kabla:

Sa blicevima kao što je SB800 prijemnik možemo povezati i uz pomoć PC sync priključka:Sa fotoaparatom koji ima PC Sync priključak transmiter možemo spojiti uz pomoć kabla iz kompleta tako da oslobodimo hot-shoe za još jedan blic koji može raditi u bilo kojem režimu kao i u slučaju da se koristi kao jedini blicPonašanje u praktičnom radu:

Na testu smo na otvorenom terenu došli do maksimalne udaljenosti okidanja od oko 20m sa baterijama iz kompleta:Phottix deklariše sinhronizaciju od 1/125s do 1/200s zavisno od sistema koji se koristi. Sa Nikon sistemom smo potvrdili sinhronizaciju od 1/200s dok sa Canon sistemom ona iznasi 1/160s:

  • 1/125s
  • 1/160s
  • 1/200ss
  • 1/250s


Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović