Poređenje proizvoda ( od 3 )

Visico 5 TTL WirelessPred nama na testu je najnoviji model blic glave poznatog kineskog prizvođača Visico. U pitanju je blic glava namenjena kako za studijsko tako i za fotografisanje na lokacijama i njena osnovna specifičnost je pre svega to što poseduje sopstvenu Li-ion bateriju kapaciteta 6000mAh koja joj omogućava korišćenje bilo gde nezavisno od strujnog napajanja. U odnosu na standardne studijske blic glave ima nekih 30% manje dimenzije što svakako olakšava njeno nošenje.

Uz samu blic glavu u kompletu dobijamo vec spomenutu bateriju kao i punjač, zatim šolju reflektor, beli difuzer za šolju, sync kabl i uputstvo za upotrebu.Baterija sa konektorima i priključkom za punjač. Punjenje se obavlja tako što bateriju odvojimo od blic glave i onda priključimo punjač:Ležište za bateriju:Osigurač položaja baterije:Dizajn blic glave je prepoznatljivi Visico dizajn, materijali i matirani finiš su takođe karakteristični za Visico u aktuelnim serijama. Drška glave sa donje strane ima špigot sa navojem sa montiranje na stativ ali ipak češće blic glavu montiramo tako što je postavimo direktno na špigot stativa za rasvetu:Osigurač bajoneta:Ispod zaštitnog poklopca nalaze se glavna lampa i LED modeling lampa snage 13W:Oko glavne lampe imamo reflektujuću površina koja skuplja svetlo i smanjuje njegova rasipanje:Sama lampa je isturena ispred reflektora da bi iskorišćenje svetla unutar modifikatora svetla (softboks, kišobran i sl.) bilo što veće:Na dršci glave imamo zglob za podešavanje nagiba:Reflektor koji dobijamo u kompletu, popularna šolja je vrlo koristan pri korišćenju kišobrana kao modifikatora svetla jer sprečava nepotrebno rasipanje svetla pre nego što prođe kroz kišobran:

Sa donje strane je prekidač za uključivanje blic glave, kao i sync i usb priključci:Sa zadnje strane glave nalazi se kontrolni displej i nekoliko dugmića za podešavanje parametara:Uz Visico 5 glavu opciono je moguće kupiti vrlo kvalitetnu torbu za nošenje, napravljenu od poliestera otpornog na lakšu kišu:Mekani oslonac za rame na tregeru torbe:Ručka za nošenje torbe u ruci je takože sa mekanim zadebljanjem:Sa donje strane torbe se nalaze gumene stope:U glavnu pregradu može stati jedna Visico 4 blic glava, reflektor šolja i sitnice kao što je npr. radio okidač:

Sa prednje strane se nalazi pregrada za punjač:

Sa bočnih strana imamo po jedan mrežasti džep sa sitnice:Tehničke karakteristike blic glave:

 • Izlazna snaga: 400Ws
 • Vodeći broj: Gn70
 • Raspon snage: 1/128 - 1/1
 • Temperatura svetla: 5600 +/- 200K
 • Vreme trajanja bljeska: 1/650s - 1/10000s
 • Vreme punjenja 0.01s - 2.8s
 • Stroboskop: max 20 okidanja, frekvencija 30Hz
 • LED modeling lampa 13W
 • TTL / Manual / Multi
 • Kompenzacija ekspozicije u TTL modu: ±5 blendi u 1/3 koracima
 • HSS do 1/8000s
 • Sinhronizacija na prvoj i drugoj zavesici
 • vWireless radio sistem 2.4gHz
 • Integrisani radio risiver
 • Broj kanala: 8
 • Broj grupa: 3
 • Maksimalan broj okidanja pri punoj snazi sa punom baterijom: 500
 • Li-ion baterija 11.1V 6000mAh
 • Dimenzije: 20x12x12cm
 • Težina (sa baterijom): 1.85kg

Visico je firma koja je već godinama na tržištu poznata kao proizvođač koji pre svega pravi kvalitetne blic glave kako po pitanju kvalteta izrade i pouzdanosti tako i po pitanju ponašanja u praksi, tj kvaliteta svetla. Visico 5 je drugi model ovog proizvođača (nakon modela Visico 4) koji poseduje bateriju za napajanje čime možemo reći da već polako ove blic glave postaju sve popularnije i prisutnije na tržištu. Postoji nekoliko bitnih prednosti koje ih odvajaju od blic glava sa napajanjem na struju. Pre svega u pitanju je mogućnost da ih koristimo bilo gde (kao i speedlight bliceve) a ne samo tamo gde imamo strujno ili akumulatorsko napajanje koji nije jeftino. Zatim manjih su dimenzija i lakše za nošenje od recimo VC, VCLR ili VCHH serija.

Iz generacije u generaciju Visico dodaje neke nove mogućnosti. Za Visico 5 blic glavu je karakterističan način kontrole parametara. Pored standardnih dugmića na samoj glavi, Visico je na tržište izbacio i Visico VC-818TX radio transmiter sa displejom sa kojim direktno sa fotoaparata možemo kottrolisati sve parametre blic glave. Visico 5 poseduje integrisan radio risiver, tako da je dovoljno nabaviti samo transmiter. Za ostale serije blic glava koje ne poseduju integrisani risiver Visico je izbacio VC-818RX koji se takođe može dodatno kupiti da bi se mogao koristiti VC-818TX transmiter. Mogućnost brze i lake promene parametara blic glave direktno sa fotoaparata bez šetanja do blic glave je veoma korisna stvar pri fotografisanju.

Visico 5 poseduje ventilator za hlađenje koji se sam gasi kada blic glava na okida čime se smanjuje potrošnja baterije, pri prvom sledećem okidanju ventilator se ponovo pali.

Na žalost Visico 5 ne poseduje optičku ćeliju, tako da je okidanje moguće preko radio okidača ili preko sync kabla.

Dispej poseduje pozadinsko osvetljenje i pruža sve potrebne informacije. Korišćenje je veoma jednostavno, nakon što upalimo blic glavu potrebno je postaviti način rada pritiskom na dugme MODE, najčešće je to Manual i zatim postaviti odgovarajuću snagu bilo direktno na blic glavi (ako ne koristimo Visico okidač) ili preko Visico VC-818TX radio okidača koji se nalazi na fotoaparatu. U slučaju da koristimo TTL način rada potrebno je uz pomoć kompenzacije ekspozicije doći do odgovarajućeg bljeska.Visico VC-818TX (kupuje se posebno):Kanal i grupu u kojoj će blic glava raditi podešavamo na sledeći način:

 • pritisnuti MODE dugme dok na displeju ne bočne da blinka Ch parametar
 • uz pomoć + i - dugmića postavimo željeni kanal
 • pritisnuti MODE dugme dok na displeju ne bočne da blinka Ch parametar, zatim pritisnuti brzo još jednom dok Gr parametar ne počne da blinka na displeju
 • uz pomoć + i - dugmića postavimo željenu grupu

Što se tiče karakteristika svetla, standardno smo proverili sledeće: snagu blic glave tj vodeći broj, temperaturu svetla, sinhronizaciju i vreme punjenja.

Snaga blic glave:

Za proveru snage koristimo svetlomer Seconic L-358. Kao i uvek na našim testovima merenje vršimo na udaljenosti 1m, iso 100 i pri ekspoziciji 1/100s. Na blic glavi se nalazi šolja kao reflektor da bi se svetlo usmerilo prema svetlomeru.Pri okidanju na maksimlanoj snazi vodeći broj blic glave uz prethodno navedene parametre je Gn57. To je potpuno identično kao kod Visico blic glava jednake snage 400Ws ali na strujno napajanje.Temperatura svetla:

Temperaturu svetla merimo tako što uz pomoć 18% sive karte proveravamo temperaturu pri različitim snagama kao i konzistetnost svetla pri 10 uzastopnih okidanja pri istoj snazi (1/4).

Kao što vidimo temperatura svetla varira pri različitim snagama ali to je potpuno normalno, varijacije nisu velike i praktično ne postoje blic glave kod kojih se to ne dešava. Pri 10 uzastopnih okidanja na istoj snazi (1/4) samo u dva slučaja dolati do male varijacije temperature svetla što je odličan rezultat.

Sinhronizacija:

Visico 5 poseduje High-speed sinhhronizaciju što znači da mogu da okidaju i eksponiraju sliku čak i pri brzini okidanja od 1/8000s. Međutim kod svih bliceva i blic glava koje poseduju HSS pri povećanju brzine okidanja dolazi do gubitka snage blica pa je potrebno isti kompenzovati ili povećanjem snage, otvaranjem blende ili podizanjem ISO vrednosti na fotoaparatu. Visico 5 blic glave HSS ostvaruju pri korišćenju sa Visico VC-818TX radio okidačem. Na testu smo probali i Yongnuo YN622 okidače ali sa njima HSS ne radi. Na sledećim primerima možemo videti šta se dešava sa ekspozicijom pri povećanju brzine okidanje, dok su snaga blica, otvor blende i ISO konstantni. Uočavamo pad osvetljenosti. Izabrali smo brzinu okidanja od 1/320s da bismo proverili koliko je pad snage blic glave. Da bismo pri brzini okidanja od 1/320s dobili ekspoziciju jednaku onoj pri 1/125s potrebno je za dve blende otvoriti objektiv, što znači da je pad snage pri 1/320s praktično jednak 2 blende.

snaga blic glave 1/2, iso 100, F/16 (kliknuti na sliku za uvećanje)Prednosti High-speed sinhronizacije u praksi su višestruke. Fotografi koji koriste bliceve ili blic glave bez HSS-a često imaju problem pri fotografisanju na suncu jer da bi koristili velike otvore blende moraju da povećaju brzinu okidanja a onda ne mogu da okidaju bliceve. Takođe ako je model u pokretu a potrebno nam je svetlo blica, zbog nemogućnosti korišćenja shutter speed-a bržeg od obično 1/200s, ne možemo da dobijemo oštrinu na modelu. Evo nekoliko primera iz prakse:

iso 100, 1/200s, F/8setup:

 

Ako želimo da se u kadru nađe sunce, ekspoziciju moramo smanjiti na 1/640s. Tu do izlaza dolazi High-speed sinhronizacija kao i snaga blic glave.

iso 100, 1/640s, F/8Ako je subjekat fotografisanja u pokretnu potrebna nam je veća brzina okidanja da bi isti bio oštar:

iso 100, 1/1600s, F/4Ako na sunčanom danu želimo da koristimo velike otvore blende, ambijentalno svetlo kontrolišemo dužinom ekspozicije. Snaga blic glave i HSS ponovo dolaze do izražaja:

iso 100, 1/640s, F/2.8Vreme punjenja koje proizvođač iznosi u specifikacijama je 0.01s do 2.8s. Na sledećem video snimku ćemo to prikazati:Kao što vidimo vreme punjenja je izuzetno kratko što je svakako odlična stvar.

Za kraj testa možemo reći da je Visico 5 veoma kvalitetna blic glava, sa dosta naprednih mogućnosti, kvalitetnim svetlom i izradom koja odaje utisak kvaliteta. Uz 3 godine garancije i nešto nižu cenu od konkurentnog modela Godox AD600B predstavlja najbolji izbor za sve fotografe kojima je potrebna blica sa baterijskim napajanjem.

prednosti:

 • kvalitet izrade na visokom nivou
 • brzina punjenja
 • high-speed sinhtonizacija
 • male varijacije temperature svetla
 • mogućnost rada u TTL režimu
 • snaga dovoljna za "nadjačavanje" sunca

mane:

 • HSS radi samo sa Visico VC-818TX okidačem
 • odsustvo foto ćelije

Tekst, fotografije i video primer: Mladen Mitrinović

Video gallery