Poređenje proizvoda ( od 3 )

Velbon GEO N543D


Karakteristike:

  • Maksimalna visina: 168.3cm
  • Minimalna visina: 24.5cm
  • Visina sastavljenog stativa: 53.5cm
  • Težina: 1.667kg
  • Četvorodelne aluminijusmke makro noge prečnika: 25mm
  • Nosivost: 4kg

Velbon GEO N535D je profesionalni stativ veoma kvalitetne izrade, čvrst i stabilan. Namenjen je profesionalcima. Nogare su izrađene od karbon fiber materijala. Uz stativ dobijamo torbu za nošenje:


Maksimalna visina stativa iznosi solidnih 168.3cm sa glavom QHD-53D a uz dodatak fotoaparata neznatno više. Maksimalno deklarisano opterećenje stativa je 4kg i stativ bez problema može da ga izdrži.


Minimalnu visinu od 24.5cm koja je idealna za makro fotografisanja dobijamo kada nogare postavimo u najširi ugao i podelimo centralni stub (koji se može i izvući i eventualno korisititi kao mali monopod):


Visinu centralnog stuba podešavamo ručno, jednostavnim izvlačenjem a položaj fiksiramo navojem:


Nogare su trodelne i moguće ih je postaviti u jedan od tri ugla. Prvo osigurač pomerimo u krajnji položaj i približimo nogaru u najširi ugao a zatim postepenim pomeranjem nogare u vertikalnije položaje osigurač se automatski pomera:


Ako posle određenog vremena upotrebe stativa dođe do olabavljenja nogara, tu su šrafovi uz pomoć kojih ih lako možemo dotegnuti:


Segmente nogara fiksiramo navojima što je karakteristika GEO N serije, dok GEO E serija umesto navoja ima preklopnike za fiksiranje segmenata:


Segmenti nogara imaju skalu za preciznije podešavanje izvučenosti nogara:


Na krajevima nogara imamo gumene stopice i šiljke koje možemo koristiti u zavisnosti od terena na kojem koristimo stativ:


Glava stativa nosi oznaku QHD-53D. U pitanju kuglasta glava (ball-head) sa jednim navojem za fiksiranje položaja. Veoma kvalitetno je izrađena, od metala. Njena prednost je brzo nameštanje položaja fotoaparata i njegovo fiksiranje u jednom potezu.


Otpuštanjem navoja fotoaparat možemo postaviti praktično pod kojim uglom potrebnim za fotografisanje kao i vršiti rotaciju u horizontalnoj ravni za 360 stepeni.


Integrisana libela:


Pločica za montiranje fotoaparata ima fiksiran leptir za zavrtanje, a na stativ se montira jednostavno uz pomoć quick-release sistema. Potrebno je samo da pritisnemo aparat u ležište, osigurač se automatski pomeri i fiskira aparat, na kraju samo dodatno pritisnemo ručicu za maksimalnu čvrstinu. Pri skidanju aparata otpustimo ručicu.


Glavu možemo lako demontirati ako želimo da umesto nje koristimo neku drugu foto ili video glavu:


U kompletu dobijamo veoma korisnu vrećicu koju montiramo na nogare stativa da bismo u nju stavili neki teret koji će dodatno povećati stabilnost stativa...


... kao i kuku za centralni stub na koju takođe možemo okačiti neki teret:


Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović