Poređenje proizvoda ( od 3 )

Velbon Ultra Stick R50


Karakterstike:

  • Maksimalna visina: 155cm
  • Minimalna visina: 38cm
  • Težina: 0.43kg
  • Maksimalno opterećenje: 3.5kg
  • Nogara sa twistlock sistemom
  • Titanijumska izrada

U nastavku ćemo predstaviti jedan od novih modela monopoda iz Velbon ponude. Model Ultra Stick R50 ističe se veoma kvalitetnom izradom, zatim naprednim twist-lock sistemom za podešavanje visine, koji nam omogućava da visinu veoma brzo i lako podesimo.


Uz monopod ne dobijamo foto/video glavu, fotoaparat možemo i direktno postaviti na monopod ali to ne preporučujemo zbog nemogućnosti podešavanja ugla fotografisanja/snimanja. Za montažu glave imamo navoj sa dva različita prečnika 1/4" i 3/8" čime praktično možemo postaviti bilo koju foto/video glavu. Ključem koji dobijamo u kompletu vrlo lako okrenemo navoj i prilagodimo ga glavi koju želimo da montiramo:


Visinu monopoda, dakle, podešavamo jednostavnim okretom "osigurača" na nogari zatim izvučemo nogaru koliko je potrebno i ponovo kratkim potezom je fiksiramo:


Na dnu nogare imamo gumenu stopicu koja pomaže stabilnosti, pogotovo na glatkim podlogama kao što su parket ili pločice:


Sunđerasti rukohvat na monopodu veoma lepo leži u ruci:


Za ovaj monopod preporučujemo foto glave PHD41/51/61Q ili QHD-61/62/63Q ili video glave FHD41Q / 51Q / 61Q:


Primena monopoda u praksi je značajna. Za fotografe ona se odnosi na pomoć pri korišćenju većih i težih teleobjektiva koje je teško stabilno držati u ruci pri kadriranju ili pri studijskom fotografisanju kada zbog sinhronizacije sa blicevima moramo da koristimo ekspozicije od 1/125s ili 1/160s. Za video snimanja takođe je primena značajna pri snimanju dužih klipova kada nismo u mogućnosti da koristimo stativ. Na sledećem primeru ćemo pokazati uticaj korišćenja monopoda na stabilnost video klipa, korišćen je objektiv od 50mm:


Tekst,fotografije i video primer: Mladen Mitrinović

Video gallery