Poređenje proizvoda ( od 3 )

Vanguard ESPOD AM-203

ESPOD AM-203 je kvalitetan monopod namenjen naprednim amaterima ali i manje zahtevnim profesionalcima. Vrlo je lagan i kompaktan što ga čini idealnim izborom pre svega za videografe kojima je povremeno potreban dodatni stabilizator pri snimanju.

Tehničke karakteristike:

  • Tilt glava (± 90 stepeni pomeranje)
  • Trodelne noge 20mm
  • Visina max 145cm
  • Visina sklopljen 60cm
  • Težina 0.39kg
  • Maksimalna nosivost 2kg


Monopod je izrađen od aluminijuma, dok je glava od kvalitetne plastike.


Na dnu imamo stopu koju možemo podesiti tako da oslonac na tlu bude guma što je pogodno pri korišćenju na čvrstim podlogama ili da bude metalni šiljak što je pogodno pri korišćenju na mekanim podlogama:


Nogara monopoda je trodelna a plastični preklopnici kojima fiksiramo segmente su veoma čvrsti:


Rukohvat od spužve je udoban i posebno pogodon pri korišćenju monopoda napolju na hladnom vremenu:


Zakačka kojom možemo monopod zakačiti za torbu/ranac/pojas:


Glava monopoda poseduje osigurač položaja. Njegovim otpuštanjem glavu možemo pomerati i njen nagib podešavati za +/- 90 stepeni:


Pločicu za fiksiranje fotoaparata/kamere možemo skinuti i na navoj 1/4" eventualno postaviti neku drugu Vanguard glavu čime bismo omogućili dodatni dijapazon pomeranja fotoaparata/kamere:
S obzirom da maksimalno opterećenje monopoda iznosi 2kg on nije pogodan za korišćenje sa fotoaparatom i teleobjektivom već je njegova prevashodna namena pri snimanju videa u kombinacijama fotoaparat + objektiv koje ne prelaze deklarisano maksimalno opterećenje:


Za kraj ovog predstavljamo ćemo ilustrovati praktičnu korist od korišćenja monopoda pri snimanju. Prvi klip je snimak iz ruke dok je drugi snimak sa monopodom. Efekat stabilizacije i smanjenja trešenja slike pri snimanju sa monopodom je očigledan:


Tekst, fotografije i video primer: Mladen Mitrinović

Video gallery