Poređenje proizvoda ( od 3 )

Velbon EX-540


Karakteristike:

  • Maksimalna visina: 156 cm
  • Minimalna visina: 61 cm
  • Visina sastavljenog stativa: 49 cm
  • Težina: 1.43 kg
  • Četvorodelne aluminijusmke noge prečnika po segmentima: 23/20/17/14 mm
  • Nosivost: 3.0 kg

Velbon EX-540 je stativ namenjen kako početnicima tako i naprednim amaterima. S obzirom na klasu stativa kojoj pripada izrada je veoma kvalitetna, nogare su aluminijumske, glava i srednji deo stativa od čvrste plastike, a svi navoji su metalni.

Četvorodelne nogare omogućuju da sklopljen stativ ima visinu od svega 49cm što ga uz težinu od 1.43kg čini idealnim za nošenje na recimo turističkim putovanjima.


Uz stativ dobijamo i torbu za nošenje:


Minimalna visina stativa je 49cm:


Maksimalna visina bez fotoaparata je 156cm, sa istim je neznatno veća. Maksimalna preporučena nosivost je 3kg, pa shodno tome stativ se bez problema nosi sa lakšim kombinacija DSLR+objektiv,kao i kamkorderima ili komaktnim/prosumer fotoaparatima.


Stabilnost nagara obezbeđuje središnji nosač, tako da je i pri maksimalnoj visina čvrstina na visokom nivou:


Segmente nogara fiskiramo plastičnim preklopnicima:


Središnji stub fiksiramo navojem a kada otpustimo navoj visinu podešavamo uz pomoć "lift-ručice" :


Integrisana libela:


Glava stativa je integrisana, klasične kontrukcije sa jednom ručicom za podešavanje nagiba, navojem za kontrolu rotiranja u horizontalnoj ravni i navoj za podešavanje bočnog nagiba. Maksimalno preporučeno opterećenje je 3kg. Fotoaparat montiramo na stativ uz pomoć pločice postavimo na glavu i zategnemo ručicu-osigurač:


Ručica i navoji za precizno podešavanje položaja fotoaparata:


Glava stativa čvrsto drži položaj aparata pod bilo kojim uglom:


Teže kombinacije DSLR + objektiv možemo postaviti na stativ EX-540, ali to ipak nije preporučljivo jer nakon dužeg vremena upotreba može doći do slabljenja čvrsitne glave:


Velbon EX-540 je idealan stativ za amatere kojima je potreban lagan stativ, solidne čvrstine za korišćenje sa kompaktnim/prosumer fotoaparatima, zatim kamkorderima ili lakšim kombinacijama dslr + objektiv. Nije predviđen za profesionalnu upotrebu i preterano opterećivanje.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović