Poređenje proizvoda ( od 3 )

Canon EF-S 18-55 IS 2

Nova verzija Canonovog poznatog zum objektiva. Iako bismo očekivali da nova verzija bilo kog objektiva donese neka značajnija unapređena, to ovog puta nije slučaj. Canon navodi samo bolje premaze i efikasniju stabilizaciju. I prva verzija koja je bila kit objektiv uz entry-level Canon DSLR fotoaparate se u praksi pokazala odlično uzimajući u obzir klasu kojoj pripada i namenu. S obzirom na to, na novoj verziji praktično ostaje da pokaže iste osobine i to će korisnicima biti više nego dovoljno.


Specifikacije:

  • konsktrukcija: 11 elemenata,9 grupa,1 asferični element
  • vidni ugao: 74 do 27 stepeni po dijagonali
  • broj listića blende: 6
  • maksimalna blenda: F/3.5-5.6
  • minimalna blenda: F/22-38
  • minimalna udaljenost fokusiranja: 25 cm
  • maksimalno uvećanje: 0.34x na 55mm
  • prečnik filtra: 58mm
  • dimenzije: 70 x 68,5 mm
  • dimenzije: 70 x 68,5 mm

Konstrukcija:

Kao što vidimo specifikaije su jednake prethodnom modelu. Novi model dolazi kao kit objektiv uz fotoaparate EOS 1100D i 600D. Izrađen je od plastike i u skladu sa namenom logično je da deluje jeftino. Vizuelno se ne razlikuje mnogo od prethodnika.


Bajonet je plastičan i sa oznakom EF-S, dakle ovo je objektiv sa tela sa APS-C senzorom:


Na objektivu imamo dva prekidača, jedan služi za prebacivanje između automatskog i ručnog načina izoštravanja, a drugi za uključivanje/isključivanje optičke stabilizacije.


Objektiv nema poseban prsten za fokusiranje već to činimo okretanjem prednjeg prstena objektiva u koji se montiraju filtri. Prilikom zumiranja objektiv se izvlači a tokom fokusiranja prednji element se okreće sto malo otežava upotrebu polarizacionog filtra ali to ne zameramo posebno jer ovo je ipak kit objektiv.


Optičke karakteristike:

Uzimajući u obzir da je u pitanju kit objektiv, oštrina koju daje na fotogrfijama je više nego dobra pogovoto na širem delu. Na 55mm se može konstatovati da je zadovoljavajuća. Standardan test kadar će nam pokazati kakve rezultate dobijamo sa fotoaparatom Canon EOS 1100D:

kadar na 18mm:


100% kropovi iz centra kadra,RAW fajlovi,Picture Style Standard,konverzija Canon DPP,default podešavanja

(klinuti na sliku za uvećanje)


100% kropovi sa ivice kadra,RAW fajlovi,Picture Style Standard,konverzija Canon DPP,default podešavanja

(klinuti na sliku za uvećanje)


Oštrinu u centru kadra pri fokusu "na blizu" smo testirali uz pomoć motiva koji inače koristimo za proveru izobličenja. Razlog je velika količina detalja. Udaljenost fokusiranja je bila 1m.


Zaključit je da je i oštrina na zavidnom nivou.

Distorzije:

Izobličenja su u nivou klase i sličnih objektiva drugih proizvođača. Ono što je bitno je na 55mm praktično nema vidljivih distorzija slike pri fokusu na udaljenost od 1m, što znači da slobodno ovaj objektiv možemo koristiti i za fotografisanje portreta na 55mm.

18mm


24mm


35mm


55mm


Vinjetiranje:

Svi aktuelni Canon modeli DSLR fotoaparata imaju ugrađenu opciju Peripherall illumination correction koja smanjuje vinjetiranje u uglovima fotografija.

Sledeći primeri će ilustrovati kako se ponaša 18-55 IS2 sa i bez ove opcije.

18mm, F/3.5, bez uklanjanja vinjeta


18mm, F/3.5, jednaka eskpozicija ali sa uklanjanjem vinjeta


Razlika je više nego očigledna i preporučujemo da se ova opcija uvek drži uključenom na fotoaparatu.

18mm, F/8, uklanjanje vinjeta isključeno


55mm, F/5.6, uklanjanje vinjeta isključeno


55mm, F/5.6, uklanjanje vinjeta uključeno


Hromatske aberacije:

Ova pojava je najviše izažena na veoma kontrastnim ivicama u kadru ili u situacijama sa jakim kontra svetlom. Praktično svi objektivi u manjoj ili većoj meri pate od tih problema pa shodno tome svi programi za razvijanje RAW fajlove imaju alatke koje služe za uklanjanje aberacija. Primeri iz testa ukazuju na hromatske aberacije nisu veliki problem na ovom objektivu i ne treba da brinu korisnike.

Slede primeri na oba kranja položaja objektiva. Kropovi su sa fotografija u jpeg formatu, bez ikakve naknadne obrade:

18mm kadar


55mm kadar


100% kropovi:

(kliknuti na sliku za uvećanje)


Bokeh:

Iako ovaj objektiv nije namenjen za fotografisanje portreta shodno tome možda i nema potrebe da se pokazuje "kvalitet zamućenosti pozadine". Ipak za one koji počinju fotografisanje sa kit objektivom i žele da nekada izdvoje detalje ili fotografišu portrete slede dva primera:

Široki položaj objektiva od 18mm nije podesan za fotografisanje iz blizine jer izobličava fotografiju i istovremeno omogućava veliku dubinsku oštrinu tako da je pozadina zamućena u maloj meri:

18mm, F/3.5


100% krop sa pozadine:


55mm, F/5.6


100% krop sa pozadine:


Optička stabilizacija:

Slede primeri koji će nam pokazati kako se ponaša optička stabilizacija na ovom kit objektivu. Iskustvo sa prvom verzijom istog objektiva je bilo odlično što možete pogledati u okviru testa fotoaparata EOS 550D. Novu verziju objektiva smo testirali na udaljenosti od 1m od objekta fotografisanja na 18mm i na 55mm. Na primerima su 100% kropovi, za svaki od njih ekspozicija i pored tog parametra procenat uspešnosti takvog snimka.


18mm


55mm


Canon 18-55 IS2 može biti posebno koristan pri snimanju videa. Razlog za to je upravo ugrađena stabilizacija slike u objektivu veoma povoljne cene. Sledi video klip snimljen fotoaparatom EOS 600D, na 55mm, prvi deo bez stabilizacije, drugi deo sa uključenom stabilizacijom. Razlika je očigledna.


Zaključak:

Canonov novi entry level kit objektiv praktično je istih karakterstika kao i njegov prethodnik. To praktično znači da će svi korisnici modela EOS 600D i 1100D u njemu pronaći idealnog partnera za svakodnevno amatersko fotografisanje ili snimanje. S obzirom na njegovu cenu i namenu izlišno mu je tražiti i nabrajati mane.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović

Video gallery