Poređenje proizvoda ( od 3 )

Samyang 85/1.4 IF MC Aspherical za Canon

Pred nama na testu je portretni objektiv iz Samyanga velike svetlosne moći. Kao i ostali Samyang objektivi i ovaj ne poseduj autofokus. Većina korisnika može to shvatiti kao nepremostiv nedostatak, međutim ovo je objektiv specifične namene pri čemu se pre svega misli na primenu u video snimanju DSLR-om gde nam autofokus nije potreban. Takođe kada uzmemo u obzir cenu i ono što objektiv nudi sa aspekta optičkih kvaliteta videćemo da je Samyang 85mm vrlo ozbiljan objektiv.

Specifikacije:

  • dimenzije: 78x72 mm
  • težina: 513g
  • prečnik filtra: 72mm
  • min fokusna distanca: 1m
  • broj listića blende: 8
  • bajonet: Canon EOS mount (full-frame)

Objektiv je izrađen veoma kvalitetno. Telo je od veoma čvrstog polikarbonata, prsten za fokusiranje i za podešavanje blende su veoma utegnuti. Slobodno možemo reći da je kvalitet izrade na nivou Canon L serije i skupih Nikonovih objektiva.

Bajonet je metalni i kao što vidimo objektiv nema kontakte. Uprskos tome TTL merenje radi uz izuzetak da fotoaparat ne prepoznaje vrednost blende pa ista nije upisana u exif podatke fotografije.

Blandu možemo podešavati od F/1.4 do F/22 u koracima od pola blende izuzev za prvi korak od F/1.4 do F/2. Minimalna fokusna distanca je 1m.


Objektiv je kompaktan čak i sa postavljenom zonericom i zahvaljujući mekanom i dobro utegnutom prstenu za izoštravanje nije teško izoštriti željeni objekat.

Prelazimo na proveru optičkih karakteristika:

Oštrinu i količinu detalja smo proverili na 3 različita motiva. Cilj je bio da istestiramo optičke karakteristike pri fokusu "na blizu", na sredini fokusnog opsega i na beskonačno. Test smo radili sa fotoaparatom Canon EOS 5d mk2. Fotografije su iz RAW formata, razvijen u ACR 6.7 sa default podešavanjima (bez uklanjanja aberacija).

Prvi test kadar; fokus na 1,5m:


100% kropovi iz centra i iz ugla kadra (kliknuti za 100% uvećanje):

drugi test kadar:


100% kropovi iz centra i iz ugla kadra (kliknuti za 100% uvećanje):

treći test kadar (fokus na beskonačno):


100% kropovi iz centra i iz ugla kadra (kliknuti za 100% uvećanje):

Kao što možemo videti objektiv zadržava konzistetne optičke rezultate na čitavom fokusnom opsegu. S obzirom na veliku rezoluciju senzora test fotoaparata rezultati su odlični. Na blendi F/1.4 je potpuno očekivana malo mekša slika ali već sa malim pritvaranjem blende rezultat postaje izvrstan. Periferna oštrina je takođe na zavidnom nivou.

Što se ostalih optičkih karakteristika tiče proverili smo osetljivost objektiva na hromatske aberacije, zatim na flare i ghosting.

Po pitanju hromatskih aberacija prvo ćemo istaći činjenicu da svi objektivi sa velikim otvorom blende od F/1.4 ili F/1.8 pate od tzv. purple fringinga na veoma kontrastnim ivicama pri tako velikim otvorima blende. Aberacije se smanjuju i nestaju sa zatvaranjem blende. Na tu pojavu nisu otporni ni npr. Canon 135/2 L a ni Nikon 85/1.4 G.

U skladu sa time pojavu aberacija na Samyangu 85/1.4 pri velikim otvorima blende ne treba shvatiti kao manu nego jednostavno neminovnost.

kadar:


100% krop pri blendi F/1.4:


Kao što vidimo na najvećem otvoru blende na kontrastnim ivicama javlja se ljubičasti prelaz tzv. purple finging koji se u obradi može vrlo lako smanjiti ili potpuno ukloniti. To ćemo videti na sledećem primeru:

kadar:


100% krop pri blendi F/1.4:


100% krop pri blendi F/1.4 (sa uključenom opcijom Defringe u ACR):


Kao zaključak mozemo reći da hromatske aberacije nisu velike čak i pri blendi F/1.4.

Sledeća bitna stvar koji objektiva koja je pogotovo bitna pri snimanju videa je način na koji objektiv "crta" izvore svetla. Često problem predstavljaju tzv. tačkasti izvori svetla u kadru a takođe i veći izvor svetla bliže ivici kadra.

test kadar:


Slede 100% kropovi pri različitim blendama:

F/1.4


F/1.4 sa uključenom opcijom Defringe pri razvijanju RAW fajla:


F/2


F/5.6


Kao što možemo videti ako su izvori svetla slabiji čak i pri blendi F/1.4 nema pojave "duhova" oko izvora svetla. Ono što se javlja su hromatske abercije koje se kao što vidimo lako ublaže pri razvijanju RAW fajla.

Sledi joše jedan primer koji će nam pokazati kako se objektiv ponaša ako su izvori svetla jači. U toj situaciji dolazi do pojave "duhova" pri najvećem otvoru blende ali opet moramo istaći da je to normalna pojava koja se redukuje zatvaranjem blende.

kadar:


100% krop pri blendi F/1.4:


100% krop pri blendi F/2:


100% krop pri blendi F/16:


Sledeća stvar koju ćemo pokazati je bokeh. S obzirom da je u pitanju portretni objektiv ovo je veoma bitna karakteristika. Ono što se da tako kažemo traži je da bokeh bude mekan, da prelazi u pozadini budu bez tzv. "dupliranja" ivica i da kružići u pozadini budu što pravilniji. Test primeri su pri blendi F/1.4.

prvi test kadar:


100% kropovi:


drugi test kadar:


treći test kadar će nam pokazati kako Samyang 85/1.4 crta kružiće u pozadini:

Pri blendi F/1.4 kružići u centru kadra su pravilni, dok kako se udaljavamo prema ivici kadra postaju elipstasti što je i bilo za očekivati. Mehanizam blende ima 8 listića i generalni zaključak koji možemo izvesti je da je bokeh veoma dobar.


Kako zatvaramo blendu dubinska oštrina se povećava a samim time kružići u pozadini postaju manji. Po ivicama takođe postaju pravilniji.

F/2


F/2.8


F/4


F/5.6


Zaključak:


Samyang 85/1.4 je odličan objektiv kako po pitanju optičkih karakteristika tako i po pitanju kvaliteta izrade. U fotografisanju primena mu je malo ograničena zbog neposedovanja autofokusa ali je zato primena za video snimanja značajna. Praktično uzimajući u obzir cenu objektiva ne može mu pripisati nijednu značajnu manu i zaslužuje sve preporuke.

Test uradio: Mladen Mitrinović