Poređenje proizvoda ( od 3 )

B+W UV filter 77mm slim


UV filter vrhunskog kvaliteta poznatog proizvođača Schneider-Kreuznach. Primena UV filtera se odnosi kako na fizičku zaštitu prednjeg stakla objektiva tako i na zaštitu od štetnih UV zraka. Pred nama na testu je slim verzija UV filtra, što "u prevodu" znači da je ova verzija tanja od standardnih filtera. Time je postignutu odsustvo vinjetiranja na ultra širokim uglovima. Filter je veoma kvalitetne izrade u skladu sa poznatim standardnima ovog Nemačkog proizvođača. Uz filter dobijamo plastičnu kutijicu i poklopac koji koristimo umesto standardnih poklopaca objektiva koje nije moguće staviti na filter.


Filter je izuteno kvalitetno izrađen bez ikakvih naznaka klimanja stakla u metalnom prstenu.


Sledi provera karakteristika filtra. Za početak ćemo proveriti da li filter utiče na oštrinu slike kao i na koloritet. Za test je korišten fotoaparat Nikon D700 i objektiv Tamron 19-35/3.5-4.5.

Test kadar:


100% krop bez filtra:


100% krop sa B+W UV slim filtrom:


Uočavamo da ne postoji nikakva degradacija slike.

Sledeći primer će pokazati da na ultra širokom uglu (19mm full-frame format) nema vinjetiranja u uglovima pri korišćenju B+W UV slim filtra:

fotografija bez filtra:


fotografija sa filtrom:


Sledeći primer se odnosi na pojavu "ghostinga" odnosno "duhova" oko izvora svetla srednje jačine. Za test kadar smo iskoristili enterijer sa veštačkom rasvetom.

Primer bez filtra:


Primer sa filtrom (drugačiji koloritet na fotografiji potiče od promenljive boje koju daju reflektori u prostoru):


100% krop izvora svetla (bez filtra):


100% krop izvora svetla (sa filtrom):


Kao što možemo videti ne postoji nikakva degradacija slike oko izvora svetla kao ni pojava flare-a (odsjaja na fotografiji) na fotografiji sa filtrom u odnosu na fotografiju bez filtra.

Za kraj testa ćemo proveriti kako se filter ponaša u situacijama sa veoma jakim izvorom svetla u uglu kadra kao i sa više tačkastih izvora svetla u kadru:

primer bez filtra:


primer sa filtrom:


Kao što možemo videti tačkasti izvori svetla u kadru ne predstavljaju problem, dok u scenama sa veoma jakim izvorom svetla u uglu kadru dolazi do povećanja odsjaja oko izvora svetla ali to je pojava manje više karakteristična za UV filtere većine proizvođača u ovakvim situacijama pri fotografisanju na ultra širokim uglovima.

Zaključak:

B+W UV slim filter je vrhunski proizvod koji zaslužuje da se nađe na objektivima profesionalaca. Odlična izrada i rezultati u praksi opravdavaju nešto višu cenu.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović