Poređenje proizvoda ( od 3 )

B+W circular polarizer 67mm

Polarizacioni filter vrhunskog kvalieta čuvenog proizvođača Schneider. U nastavku ćemo proveriti mogućnosti ovog filtra koji pripada premium klasi polarizacionih filtera.

Uz filter dobijamo kutijicu za nošenje i poklopac iz razloga što je filter tanak i na njega moguće staviti standardne poklopce objektiva.


Kvalitet izrade je vrhunskom nivou:


Sledi provera u praksi. Polarizacioni filteri omogućava skidanje refleksija sa nemetalnih površina i shodno tome pojačavanje kontrasta na fotografiji. Takođe, najlakše uočljiv efekat je pojačavanje plave boje neba i kontrasta u donosu na bele oblake.

Staklo B+W filtera je vrhunskog kvaliteta i ne dovodi do degradacije slike po pitanje oštrine i rezolucije. Sledi primer:

fotografija bez filtra:


fotografija sa filtrom:


100% krop fotografije bez filtra:


100% krop fotografije sa filtrom - uočavamo smanjene refleksije sa sata i samim time veći kontrast:


promer povećanja kontrasta su i sledeće dve fotografije:

bez filtra:


sa filtrom:


Sledi primer uklanjanja refleksija sa nemetalnih površina:

bez filtra:


sa filtrom:


Zahvaljujući višestrukim premazima upotreba B+W polarizacionog filtra ne dovodi do povećanja artefakta poznatih kao flare i ghosting :

bez filtra:


sa filtrom:


Polaricaoni filteri su naročito efektni na objektivima sa širokim vidnim uglom kada zahvaljujući njima dobijama lepše boje i kontrast na nebu:

bez filtra:


sa filtrom:


Kao što možemo uočiti na poslednjem primeru, zahvaljujući tome što je debljina filtra samo 3mm ne dolazi do vinjetiranja u uglovima.

Dakle B+W slim polarizacioni filtri pripadaju samom vrhu po pitanju kvaliteta. Rezultatima u praksi i kvalitetom izrade opravdavaju svoju cenu.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović