Poređenje proizvoda ( od 3 )

Phottix Variable ND filter


Variabilni ND filter je praktično neophodan deo opreme za HDSLR video snimatelje. Takođe veoma je koristan i fotografima u situacijama kada fotografišemo za blicem po jakom suncu - u tim situacijama ograničavajući faktor je brzina sinhronizacije sa blicem što često prouzrokuje činjenicu da moramo fotografisati na malim blendama f/11 i manje. Korištenjem ND filtra smanjujemo količinu svetlosti koji dopire do senzora i samim time možemo koristiti veće otvore blende i time dobiti kreativne mogućnosti koje nam dozvoljava manja dubinska oštrina na fotografijama.

Prednost variabilnog ND filtra u odnosu na standardne ND filtre je u tome što možemo da menjamo kolčinu propuštene svetlosti u rasponu od nekoliko blendi.

Filter dobijamo u korisnoj plastičnoj kutijici:


Izrada je veoma kvalitetna:


Kontrukcija je slična kao kod polarizacionog filtra, imamo dva prstena koji se rotiraju jedan u odnosu na drugi. Na filteru imamo i skalu jačine efekta koji podešavamo rotiranjem prstena filtra:


Za video snimatelje ND filter je od velikom značaja pri snimanju na dnevnom svetlu. Osnovni razlog leži u činjenici da najčešće snimamo sa ekspozicijom od 1/30s da bismo postigli tzv. "filmski izgled" na snimku. Sa tako postavljenom ekspozicijom na sunčanom danu imamo problem da ne možemo da pravilno podesimo ekspoziciju jer najčešće ni osteljivost od iso 100 i blenda F/22 nisu dovoljni a da snimak ne bude preeksponiran. Jedino rešenje je korišćenje ND filtra.

Variabilni ND filter nam pruža još jedan efekat a to je efekat polarizacionog filtra - skidanje refleksija sa nemetalnih površina i prostim rečima rečeno "pojačava kontrast na nebu".

Treća prednost korištenja ND filtra je mogućnost da snimamo sa većim otvorima blende na sunčanom danu i time iskoristimo efekat plitke dubinske oštrine. Takođe često na senzorima DSLR fotoaparata imamo problem sa tačkama prašine koje postaju vidljive na malim otvorima blende i uočljive na jednoličnim površinama kao što je nebo. Zahvaljujući ND filtru možemo snimiti isti kadar ali na većem otvoru blende čime tačke prašine neće biti vidljive na snimku.

Filter smo isprobali pri snimanju na sunčanom danu u situaciji u kojoj bez ND fitera nije bilo moguće snimati a da snimak nije preeksoniran. Napominjemo da filter maksimalni efekat postiže kada je postavljen na jedan podeok pre oznake "max". Ako ga postavimo na "max" dolazi do pojave ukrštanja što se vidi u poslednjem klipu na primeru.

Min efekat smanjuje količinu propuštenog svetla za jednu blendu, a maksimalni efekat za 5 blendi. Uočavamo efekat polarizatora na nebu.


Sledeći primer nam pokazuje kako se ponaša filter kada kadar počinje od ugla skoro upravnog prema suncu gde vidimo da nema povećanja odsjaja "flare-a" u odnosu na snimanje bez filtra. Phottix variable ND filter ne dovodi do pojačanog vinjetiranja kao ni do promene koloriteta na fotografijama.


Efekat uklanjanja refleksija možemo pogledati na sledećem primeru. Kao što vidimo najveći efekat je u situaciji kada je filter postavljen na poziciju "min":


Kao što vidimo ND filter je praktično neophodan pri snimanju videa. Phottix model je kvalitetan kako po pitanju izrade tako i po pitanju rezultata u praktičnom radu i svakako zaslužuje preporuku za kupovinu.

test uradio: Mladen Mitrinović

Video gallery