Poređenje proizvoda ( od 3 )

Phottix FTx2 nosač za dva blica

Koliko često smo se sreli sa situacijom u kojoj nam snaga blica nije dovoljna a želimo postavku sa jednim svetlom? Pri fotografisanju modela u kontra svetlu često dolazimo u situaciju da blic moramo koristiti pri snazi 1/1 da bismo imali pravilnu ekspociju što svakako skraćuje vec trajanja lampe blica i nije preporučljiv način korišćenja. Takođe ako koristimo radio okidače koji imaju HSS tj. sinhronizaciju pri brzinama okidača većim od 1/250s već na otprilike 1/500s se susrećemo sa problemom nedostatka snage blica. U tim situacijama ako ne želimo da koristimo dva blica na odvojenim stativima i sa dva kišobrana u pomoć priskače nosač za dva blica na jedan kišobran. Kako to sve izgleda i koliko nam znači u praksi videćemo u nastavku.

Nosač dobijamo u torbici za nošenje:


Izrada je kompletno metalna i veoma kvalitetna; nosač se sastoji iz dva dela - jedan je deo koji montiramo na stativ kao "kičmu" kompletnog sklopa a drugi deo je nosač bliceva:


Na stativ se montira uz pomoć šigota sa navojem:


Ručica za podešavanje nagiba:


Kišobran možemo montirati na dva mesta - skroz pri vrhu nosaša sto nam omogućava da blicevi budu centrirani u odnosu na kišobran ili u prorez iznad zgloba za podešavanje nagiba.


Stega za bliceve je univerzalna, podesiva po širini:


Sada ćemo da proverimo koliki je realni dobitak na snazi u praksi. Prvo smo fotografisali belu studijsku pozadinu na udaljenosti od 2m sa jednim blicem - Nissin 622mk2, koji ima vodeći broj 44 (iso100, 35mm). Za pravilnu ekspoziciju pri osteljivosti iso100, ekspozizicji 1/125s potrebna nam je blenda F/8:

1 blic Nissin 622mk2, iso100, 1/125, F/8


histogram


Sledeću fotografiju sa istim podešavanjima smo napravili sa dva blica Nissin 622mk2 i za jednaku ekspoziciju nam je bila potrebna blenda F/11. Dakle zaključak je da kombinacijom dva jednaka blica dobijamo jednu blendu dodatne snage. Takođe poredeći histograme a i gledajući samu sliku možemo uočiti neznatno veću difuznost svetla kada koristimo dva blica na jednom kišobranu, tj. veću ujednačenost svetla u sredini i pri ivicama fotografije.

2 blica Nissin 622mk2, iso100, 1/125, F/11


histogram


Ako umesto jednog Nissin622mk2 blica koristimo Canon 580EX2 sa vodećim brojem 58, blenda pri kojoj imamo pravilnu ekspoziciju je F/13, dakle u tom slučaju dobitak na snazi je 1,3 blende:

2 blica (Nissin 622mk2 + Canon 580 EX2), iso100, 1/125, F/13


histogram


Sledi jednostavan primer iz prakse. Da bismo osvetlili modela sa jednim blicem morali smo snagu postaviti na 1/1. Često korišćenje blica na maksimalnoj snazi skraćuje radni vek lampe.


Ako na jedan kišobran montiramo dva blica uz pomoć Phottix nosača, istu fotografiju smo napravili sa postavkom snage od 1/2 na oba blica i pri tome smo dobili dodatno difuznije svetlo što se može uočiti na licu modela:


Setup:


Dakle kao što vidimo Phottix je napravio veoma koristan dodatak koji ima svoju primenu u praksi. Kvalitet izrade garantuje dug eksploatacioni vek, dok je cena potpuno prihvatljiva. Phottix FTx2 se lako montira i ne zauzima mnogo prostora pri transoprtu.

test uradio: Mladen Mitrinović