Poređenje proizvoda ( od 3 )

Phottix easy-up oktabox, 80cm, sa gridom

Oktaboks za kompaktne bliceve, jednostavne konstrukcije na principu kisobrana. Predstavlja ono što je većini fotografa potrebno, a to je difuzer za kompaktne bliceve koji bi se lako montirao i bio prenosiv na lokacije za fotografisanje. Standardni studijski oktaboksevi za blic glave se sklapaju iz dosta delova i praktično nisu predviđeni za rasklapanje plus nam je potreban adapter kompakt blic na bowens bajonet da bi smo ih mogli koristiti na blicevima kao što su Nikon Sb800,s b900 ili Canon 430ex, 580ex. Sada Phottix nudi znatno praktičniju varijantu koristeći princip kišobrana. Ovakav oktabox možemo koristiti i kao srebrni kišobran.

Zahvaljujući takvoj kontrukciji sklopljen oktaboks je praktično kompaktan kao i običan foto kišobran, a lako sklopiv u futrolu koja ide u kompletu.


U kompletu su oktabox, belo platno i grid:


Montaža je savršeno jednostavna što je pravo olakšanje u radu. Na kućištu oktaboksa nalazi se prorez kroz koji provučemo stativ - nosač blica:


Kao i običan studijski kišobran oktaboks montiramo u nosač:


Dakle Phottix oktaboks možemo koristiti kao silver kišobran:


Sa belim difuznim platnom:


Sa gridom sa usmerenije svetlo:


Sledi nekoliko primera kojima ćemo pokazati efekat prethodnih varijanti kako možemo koristiti ovaj oktaboks:

Bez korištenja difuzera na blicu svetlo je oštro sa jakim senkama i kontrastom:


Oktaboks kao silver kišobran (bez belog platna ili grida):


Oktaboks sa belim difuznim platnom:


Oktaboks sa gridom:


Oktaboks sa gridom i platnom:


Kao što možemo videti, u svim varijantama dobijamo mekano i difuzno svetlo. Razlike su primetne između različitih načina korištenja oktaboksa, pa shodno tome biramo način umekšavanja svetla prema tome da li želimo difuznije ili usmerenije svetlo.

Phottix je napravio odličan potez serijom softbokseva i oktabokseva sa principom montaže kao studijski kišobran. Omogućio nam je lako montažu i prenosivost difuzera kao i varijabilnost svetla prema fotografskim afinitetima.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović