Poređenje proizvoda ( od 3 )

Yongnuo YN-568EX II


Yongnuo YN-568EX II je profesionalni model blica iz ponude ovog sve popularnijeg proizvođača iz Kine. Zamišljen je kao alternativa za Canon 580EXII i Nikon SB910 bliceve ali po veoma nižoj ceni. Šta ovaj blic nudi i kako se ponaša u praksi videćemo u nastavku.

U kompletu uz blic dobijamo torbicu za nošenje, stopu za blic ali nažalost beli difuzer se mora posebno kupiti.


Dizajn blica je moderan sa velikim displejom na pozadini dok je izrada vrlo kvalitetna. Plastika je čvrsta, precizno spojena i na blicu ništa ne škripi što odaje utisak kvaliteta. Stopica na blicu je metalna:


Za napajanje se koriste 4AA baterije:


Glava blica se može rotirati za 360 stepeni u horizontalnoj ravni...


... dok u vertikalnoj ravni pomeranje je u rasponu od -7 do 90 stepeni:


Sa bočne strane imamo sync priključak za blic rasvetu:


Specifikacije:

 • Vodeći broj: 58Gn (na ISO 100, 105mm)
 • Temperatura svetla: 5600K
 • Vreme punjenja: do 3sec
 • E-TTL, E-TTL II, Manual mode, Multi mode
 • Podešavanje snage u rasponu 1/1 - 1/128
 • HSS (high-speed sinhronizacija do 1/8000s)
 • Sinhronizacija na drugoj zavesici
 • Bežično se okida: radio okidačem i optički (S1 i S2)
 • 24-105 mm (+ difuzer za širi ugao)v
 • PC Sync port
 • kompenzacija blic ekspozicije +/- 5EV
 • Pomeranje glave po horizontali i vertikali
 • Dimenzije: 60.0 x 73.0 x 190.0 mm
 • Težina: 350g

Glava blica poseduje zum u rasponu od 24-105mm. Zumiranje glave blica možemo vršiti ručno ili prepustiti blicu da to radi automatski u komunikaciji sa fotoaparatom. Uz pomoć difuzera za široki ugao koji je integrisan na glavi blica možemo koristiti blic i sa objektivima žižne daljine 14mm. Takođe YN568EX II poseduje i AF-assist lampu.


Proveru ponašanja blica u praksi započinjemo upravo proverom ravnomernosti snopa svetla. Proverićemo kako je svetlo raspoređeno po kadru pri žižnim daljinama objektiva od 16 i od 28mm sa i bez difuzera na udaljenosti od 1m od belog zida.

16mm bez difuzera


16mm sa difuzerom


28mm bez difuzera


28mm sa difuzerom


Mogućnosti blica YN-568EX II su sledeće:

1. Blic možemo koristiti u tri režima rada - E-TTL, Manual i Multi:


Blic poseduje high-speed sinhronizaciju što znači da ga možemo koristiti sa brzinama zatvarača do 1/8000s. Takođe moguće je koristiti okidanje blica na prvoj ili drugoj zavesici.

3. U potpunosti je kompatibilan sa Canon wireless sistemom rada i može da radi kao Master ili kao Slave blic

4.Poseduje modeling-light funkciju

5. Podržava funkcije kao što su FEB (flash exposure bracketing) i FE (Flash exposure) Lock

U nastavku ćemo proveriti kako funkcioniše TTL sistem merenja ovog blica u kombinaciji sa fotoaparatom Canon EOS 5d mk2. YN568EX II podržava Canonov E-TTL II sistem merenja tako da ne bi trebalo da bude previše odstupanja u odnosu na ponašanje sa Canon blicevima.

Standardno TTL sistem proveramo na primeru modela koji nosi belu,crnu kao i majicu u boji čime simuliramo svetlog,tamnog i srednje tamnog modela dok ambijentalnu ekspoziciju variramo u rasponu od 0 do -3EV. Ono što očekujemo kao rezultat je da model bude uvek jednako osvetljen bez obizra na ambijentalnu ekspoziciju.

Za početak ćemo pogledati primer sa modelom u majici srednjeg tona. Kao što vidimo nevezano za variranje ambijentalne ekspozicije model je jednako osvetljen. Takođe primećujemo i da je model neznatno podeksponiran što možemo lako kompenzovati podešavanje kompenzacije blic ekspozicije:


Zatim ćemo proveriti situaciju u kojoj model nosi belu majicu. Canon E-TTL II sistem se u ovakvim situacijama trudi da ne preeksponira subjekat fotografisanja što najčešće dovodi do toga da isti bude podeksponiran pa je takav slučaj i pri fotografisanju sa YN-568 EX II blicem. Dakle zaključak je da je u ovakvim situacijama blic ekspozicija konzistentna ali da je potrebno koristiti pozitivnu kompenzaciju blic ekspozicije.


Treći primer je varijanta u kojoj model nosi crnu majicu i predstavlja taman subjekat koji treba eksponirati. Kao što vidimo sistem se trudi da pravilno eksponira taman subjekat i u tome uspeva uz zavidnu konzistentnost blic ekspozicije u zavisnosti od ambijentalne ekspozicije:


Zaključak po pitanju rada E-TTL II sistema je da radi konzistentno uz skladu sa očekivanjima od Canonovog sistema merenja blic ekspozicije.

Pri fotografisanju na otvorenom terenu gde od blica želimo da popuni senke na modelu E-TTL II takođe daje odlične rezultate:

Primer sa ambijentalnim svetlom:


Jednaka ambijentalna ekspozicija uz dodatak svetla blica gde možemo videti da je sistem pravilno odredio potrebnu snagu bljeska bez potrebe za kompenzacijom blic ekspozicije:


Glava blica poseduje i reflektor koji omogućava da pri odbijanju svetla blica od plafon deo svetla usmerimo i prema napred.


Prva fotografija je primer bez reflektora a druga sa reflektorom gde uočavamo da su senke na modelu ublaženije:


Jedna od veoma bitnih karakteristika YN-568EX II je i mogućnost sinhronizacije sa brzinama zatvarača do 1/8000s. Ovo nam omogućava da koristimo blic i u situacijama sa jakim ambijentalnim svetlom kada želimo da koristimo velike otvore blende i potrebna nam je kratka ekspozicija. Međutim pri korišćenju brzina zatvarača kraćih od 1/200s dolazi do pada snage bliceva što je normalna pojava. Sledećim primerom ćemo ilustrovati koliko pada snaga blica:


Ono što vidimo iz primera je da ako želimo da izjednačimo osvetljenost pri brzinama zatvarača 1/400s i 1/800s sa osvetljenošću pri 1/200s potrebno je podići ISO osetljivost na fotoaparatu ili povećati snagu za blica za +1 2/3 EV i +2 2/3 EV respektivno.

Na kraju testa možemo reći da YN-568 EX II omogućava sve što je profesionalcima i naprednim amaterima potrebno - pouzdan i konzistentan radu E-TTL II režimu, kvalitetnu izradu koja garantuje dugotrajnost i opcije kao što su high-speed sinhronizacija, okidanje na drugoj zavesici, multi (stroboskop) režim kao i rad u bežičnom sistemu bliceva. Snaga blica od 58Gn (na ISO 100, 105mm) ga čini veoma pogodnim za korišćenje pri fotografisanju raznih događaja kao što su svadbe, rođendani i sl

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović