Poređenje proizvoda ( od 3 )

Yongnuo YN-565EX


YN-565EX je blic namenjen profesionalcima ali i naprednim amaterima. Spada u kategoriju bliceva kao što su Canon 430EX ili Nikon SB700. Šta sve omogućava i kako se ponaša u praksi videćemo u nastavku.

U kompletu sa blicem dobijamo futrolu i postolje, dok se difuzer za glavu blica posebno kupuje:


Slično kao i Yongnuo blicevi 560EX i 568EX serija i 565EX je izrađen od veoma kvalitetne plastike, precizno i čvrsto spojenih delova i odaje utisak vrlo kvalitetno izrađenog proizvoda.

Stopica blica je metalna:


Za napajanje koristimo 4AA baterije:


Sa prednje strane blica se nalazi AF assist lampa kao i optički slave senzor:


Glava blica se može rotirati za 270 stepeni u horizontalnoj ravni...


... dok u vertikalnoj ravni pomeranje je u rasponu od -7 do 90 stepeni:


Sa bočne strane se nalazi PC sync priključak zahvaljujući kojem možemo blic okidati i uz pomoć PC sync kabla a tu je i priključak za eksterno napajanje:


Posebno pohvaljujemo veliki kontrolni displej:


Specifikacije:

 • Vodeći broj 58Gn (na ISO 100, 105mm)
 • Temperatura svetla: 5600K
 • Vreme punjenja: do 3sec
 • E-TTL, E-TTL II, Manual mode, Multi mode
 • Sinhronizacija na drugoj zavesici
 • Bežično se okida: radio okidačem,optički (S1 i S2) i pc sync kablom
 • 24-105 mm (+ difuzer za širi ugao)
 • PC Sync port
 • kompenzacija blic ekspozicije +/- 5EV
 • Pomeranje glave po horizontali i vertikali
 • Dimenzije: 60x190x78mm
 • Težina: 380g

Glava blica poseduje zum u rasponu od 24-105mm. Zumiranje glave blica možemo vršiti ručno ili prepustiti blicu da to radi automatski u komunikaciji sa fotoaparatom. Uz pomoć difuzera za široki ugao koji je integrisan na glavi blica možemo koristiti blic i sa objektivima žižne daljine 18mm.


Proveru ponašanja blica u praksi započinjemo upravo proverom ravnomernosti snopa svetla. Proverićemo kako je svetlo raspoređeno po kadru pri žižnim daljinama objektiva od 18 i od 28mm sa i bez difuzera na udaljenosti od 1m od belog zida.

18mm bez difuzera


18mm sa difuzerom


28mm bez difuzera


28mm sa difuzerom


Mogućnosti blica YN-568EX II su sledeće:

1. Blic možemo koristiti u tri režima rada - E-TTL, Manual i Multi:


Kompenzaciju blic ekspozicije možemo podešavati u rasponu od -5EV do +5EV u koracima od 1/3:


2. U potpunosti je kompatibilan sa Canon wireless sistemom rada i može da radi kao kao Slave blic

3.Poseduje modeling-light funkciju

4. Podržava funkcije kao što su FEB (flash exposure bracketing) i FE (Flash exposure) Lock

U nastavku ćemo proveriti kako funkcioniše TTL sistem merenja ovog blica u kombinaciji sa fotoaparatom Canon EOS 5d mk2. YN565EX podržava Canonov E-TTL II sistem merenja tako da ponašanje u odnosu na Canon bliceve treba da bude slično. Standardno TTL sistem proveramo na primeru modela koji nosi belu,crnu kao i majicu u boji čime simuliramo svetlog,tamnog i srednje tamnog modela dok ambijentalnu ekspoziciju variramo u rasponu od 0 do -3EV. Ono što očekujemo kao rezultat je da model bude uvek jednako osvetljen bez obizra na ambijentalnu ekspoziciju.

Za početak ćemo pogledati primer sa modelom u majici srednjeg tona. Kao što vidimo nevezano za variranje ambijentalne ekspozicije model je jednako osvetljen. Takođe primećujemo i da je model neznatno podeksponiran što možemo lako kompenzovati podešavanje kompenzacije blic ekspozicije:


Zatim ćemo proveriti situaciju u kojoj model nosi belu majicu. Canon E-TTL II sistem se u ovakvim situacijama trudi da ne preeksponira subjekat fotografisanja što najčešće dovodi do toga da isti bude podeksponiran, međutim YN565 radi zaista odlično pa do podeksponiranja subjekta dolazi samo pri većem podeeksponiranju ambijentalne ekspozicije.


Treći primer je varijanta u kojoj model nosi crnu majicu i predstavlja taman subjekat koji treba eksponirati. Kao što vidimo sistem se trudi da pravilno eksponira taman subjekat i da ne dođe do preeksponiranja. YN565EX u tome uspeva u situacijama kada je ambijentalna ekspozicija u nivou 0EV dok pri podeksponiranju ambijenta dolazi do delimičnog preeksponiranja subjekta pa je potrebno koristiti negativnu kompenzaciju blic ekspozicije:


Pri fotografisanju na otvorenom terenu od blica želimo da popuni senke na modelu pa ćemo proveriti kako se sistem ponaša sa blicem YN565EX.

Primer sa ambijentalnim svetlom:


Primer sa blicem:


Pri fotografisanju na otvorenom terenu sa modelom koji je blizu fotoaparata YN565EX ima tendenciju da blago preeksponira subjekat pa je potrebnu koristi negativnu kompenzaciju blic ekspozicije.

Glava blica poseduje i reflektor koji omogućava da pri odbijanju svetla blica od plafon deo svetla usmerimo i prema napred.


Prva fotografija je primer bez reflektora a druga sa reflektorom gde uočavamo da su senke na modelu ublaženije:


Kao što vidimo u praksi YN565EX se ponaša vrlo dobro. Posebno dobro E-TTL II sistem funkcioniše pri fotografisanju unutra uz neznatnu nepreciznost pri fotografisanju tamnih subjekata. Pri fotografisanju na otvorenom terenu sistem radi konzistentno uz neznatno tendenciju preeksponiranja pri fotografisanju bliskih subjekata što se lako ispravlja korišćenjem kompenzacije blic ekspozicije. Moguće je koristiti blic u bežičnom režimu okidanja kao slave blic. U okviru Canon sistema bežičnog rada moguće je postaviti jednu od 3 grupe i jedan od 4 kanala. Slave ćelija koja je integrisana sa prednje strane blica je vrlo osetljiva i deklarisani domet joj je 20-25m unutra i 10-15m na otvorenom terenu. Snaga blica je sasvim dovoljna za sve primene što uz precizan TTL sistem merenja YN565EX čini posebno pogodnim za fotografisanje svadbi, krštenja ili rođendana. Kao manu možemo istaći nedostatak sinhronizacije sa brzinama zatvarača većim od 1/200s ali kada se u obzir uzme cena blica možemo reći da predstavlja vrlo dobru kupovinu.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović