Poređenje proizvoda ( od 3 )

Yongnuo YN-468 II


YN-468 II je blic namenjen početnicima i naprednim amaterima. Predstavlja dobar izbor za sve fotografe kojima je potreban blic kako na aparatu u TTL režimu rada tako i u bežičnom sistemu okidanja. U kompletu uz blic dobijamo dobijamo torbicu i stopu za blic:


Dizajnom YN-468II podseća na Nikon SB600:


Glavu blica je moguće rotirati za 270 stepeni u horizontalnoj ravni...


... dok u vertikalnoj ravni pomeranje je u rasponu od -7 do 90 stepeni:


Sa zadnje strane imamo kontrolni displej i dugmiće za podešavanje razlilitih parametara;


Za napajanje se koriste 4AA baterije dok je stopica blica metalna:


YN-468II takođe poseduje i sync port za okidanje uz pomoć sync kabl što je obično odlika naprednih modela bliceva:


Specifikacije:

 • Vodeći broj: 33Gn (na ISO 100, 35mm)
 • Temperatura svetla: 5600K
 • Vreme punjenja: do 3sec
 • E-TTL, E-TTL II, Manual mode, Multi mode
 • Ručno podešavanje snage u rasponu od 1/1 do 1/128
 • Sinhronizacija na drugoj zavesici
 • Bežično se okida: radio okidačem, slave, i optički (S1 i S2)
 • 24-85 mm (+ difuzer za širi ugao)
 • PC Sync port
 • kompenzacija blic ekspozicije +/- 3EV
 • Pomeranje glave po horizontali i vertikali
 • Dimenzije: 60×72×172mm
 • Težina: 300g

Glava blica poseduje zum u rasponu od 24-85mm. Zumiranje glave blica možemo vršiti ručno ili prepustiti blicu da to radi automatski u komunikaciji sa fotoaparatom. Uz pomoć difuzera za široki ugao koji je integrisan na glavi blica možemo koristiti blic i sa objektivima žižne daljine 18mm. Takođe YN-468 II poseduje i AF-assist lampu.


Proveru ponašanja blica u praksi započinjemo upravo proverom ravnomernosti snopa svetla. Proverićemo kako je svetlo raspoređeno po kadru pri žižnim daljinama objektiva od 20 i od 28mm sa i bez difuzera na udaljenosti od 1m od belog zida.

20mm bez difuzera


20mm sa difuzerom


28mm bez difuzera


28mm sa difuzerom


Mogućnosti blica YN-568EX II su sledeće:

1. Blic možemo koristiti u tri režima rada - E-TTL, Manual i Multi:


2. Zahvaljujući ugrađenoj foto ćeliji YN-468II možemo u bežičnom režimu rada koristiti kao slave blic. Poseduje dva slave režima rada S1 (kada ga koristimo u Manual režimu) i S2 (za rad sa glavnim blicem u TTL režimu kada ima mogućnost da zanemari TTL predbljesak)

U nastavku ćemo proveriti kako funkcioniše TTL sistem merenja ovog blica u kombinaciji sa fotoaparatom Canon EOS 5d mk2. YN568EX II podržava Canonov E-TTL II sistem merenja tako da ne bi trebalo da bude previše odstupanja u odnosu na ponašanje sa Canon blicevima.

Standardno TTL sistem proveramo na primeru modela koji nosi belu,crnu kao i majicu u boji čime simuliramo svetlog,tamnog i srednje tamnog modela dok ambijentalnu ekspoziciju variramo u rasponu od 0 do -3EV. Ono što očekujemo kao rezultat je da model bude uvek jednako osvetljen bez obizra na ambijentalnu ekspoziciju.

Za početak ćemo pogledati primer sa modelom u majici srednjeg tona. Kao što vidimo iz test primera postoji neznatno variranje u ekspoziciji u zavisnosti od ambijentalne ekspozicije koje se lako može korigovati korišćenjem kompenzacije blic ekspozicije:


Zatim ćemo proveriti situaciju u kojoj model nosi belu majicu. Canon E-TTL II sistem se u ovakvim situacijama trudi da ne preeksponira subjekat fotografisanja što najčešće dovodi do toga da isti bude podeksponiram pa je takav slučaj i pri fotografisanju sa YN-468 II blicem. Dakle zaključak je da je u ovakvim situacijama blic ekspozicija prilično konzistentna ali da je potrebno koristiti pozitivnu kompenzaciju blic ekspozicije.


Treći primer je varijanta u kojoj model nosi crnu majicu i predstavlja taman subjekat koji treba eksponirati. Kao što vidimo u ovom slučaju dolazi do preeksponiranja u slučajevima kada je ambijentalna ekspozcija -1EV i -2EV pa je potrebno koristiti negativnu kompenzaciju blic ekspozicije. Kada je ambijentalna ekspozicija u nivou 0EV i -3EV blic ekspozicija je prililno tačna.


Zaključak po pitanju rada E-TTL II sistema je radi neznatno lošije od skupljih i naprednijih Yongnuo bliceva, međutim korišćenjem kompenzacije blic ekspozicije lako se dolazi do pravilnog osvetljavanje subjekta.

Pri fotografisanju na otvorenom terenu gde od blica želimo da popuni senke na modelu E-TTL II takođe daje solidne rezultate sa tendencijom neznatnog preeksponiranja:

Primer sa ambijentalnim svetlom:


Jednaka ambijentalna ekspozicija uz dodatak svetla blica:


Glava blica poseduje i reflektor koji omogućava da pri odbijanju svetla blica od plafon deo svetla usmerimo i prema napred.


Prva fotografija je primer bez reflektora a druga sa reflektorom gde uočavamo da su senke na modelu ublaženije:


Na kraju testa možemo reći da YN-468 II nudi mnogo toga po pristupačnoj ceni. Izrada blica i kvalitet materijala su na zavidnom nivou a mogućnost rada u bežičnom sistemu uz pomoć integrisane foto ćelije je dodatni plus. Vreme punjenja je ispod 3 sekunde a takođe poseduje i zaštitu od pregrevanja. U TTL režimu rada potrebno je povremeno korišćenje kompenzacije blic ekspozicije kako bi se dobio pravilno osvetljen subjekat. YN-468 II podržava i napredne funkcije kao što su FEB (flash exposure bracketing) i FE (Flash exposure) Lock kao i okidanje na drugoj zavesici.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović